تقیسم بندی‌ طایفه گله و معرفی‌ مناطق و بزرگان و سرگذشت‌ بختیاری‌بزرگ  چهارلنگ و هفتلنگ بختیاری
تقیسم بندی‌ طایفه گله و معرفی‌ مناطق و بزرگان و سرگذشت‌ بختیاری‌بزرگ  چهارلنگ و هفتلنگ بختیاری

تقیسم بندی‌ طایفه گله و معرفی‌ مناطق و بزرگان و سرگذشت‌ بختیاری‌بزرگ چهارلنگ و هفتلنگ بختیاری

ایل گله ،بختیاری بزرگ ،قوم بزرگ لر ،هاشم جمالی‌ گله

اگر جنگهای درون ایلی وجود نداشت


جنگ های درون ایلی بختیاری

« اگر اختلافات و کِش مَکش در بین ما ( ایل بختیاری ) نبود»


امروز حرفهای خوبی برای گفتن داشتیم؟!!!


یکی از علل بدبختیهای ما قوم ایرانی الاصل وبزرگ بختیاری در طول تاریخ جنگها و منازعات درون ایلی وبرون ایلی در بین خود بوده است و اگر بخواهیم صادقانه و به دور ا ز هیچگونه حب وبغض و ترس و تعصبی به گذشته نگاه کنیم و بنویسیم خواهیم دید در راس هرم این وقایع دلخراش و خانمانسوز که با گذر زمان هنوز هم این قوم بزرگ تاوان آن را پس می دهد . عده ای نقش اصلی رابازی می کرده و یا تعزیه گردان حوادث زمان خود بوده و باعث این همه برادر کشی ،آوارگی، تفرقه ، جدایی و... می شدند.


و قسمت عمدۀ ان حوادث بر می گردد به عدم آگاهی مردم، صداقت، فقر و تنگدستی ، اعتماد، وخواست رژیم پهلوی که سیاست پوسیدۀ انگلیسی (تفرقه بیندازد و حکومت کن) را بطور کامل برای ایلات بختیاری به کار می گرفت و برای رسیدن به اهداف شوم خود پس از ایجاد هر درگیری در بین طوایف بختیاری آنها را به کمک اربابان انگلیسی خود مورد نقد وبررسی و این مشکل چنان ادامه پیدا کرد که هم اکنون این قوم که یکی از بزرگترین اقوام بومی ایران بوده در سیزده استان چه به صورت جمعی ، نیمه جمعی و به صورت پراکنده زندگی می کنند؟!!! شاید جای سوال برای نسل جوان درآینده ای نزدیک باشد که چرا قوم سلحشور و بزرگ بختیاری چگونه مورد دستخوش حوادث و زمانه قرار گرفت در اینجا لازم دانسته برای اگاهی نسل جوان ایلمان (بختیاری ) به گوشه هایی از این منازعات بیگانه پسند اشاره شاید پس از مطالعه  موثر واقع گردد. از جمله جنگهای درون ایلی در بین طوایف بختیاری می توان به ( جنگ مُنار، جنگ کلین چین یا کلنگ چی) جنگ گله تازه ، جنگ بردشه و ... اشاره داشته باشیم.


1-   جنگ مُنار : این جنگ بین دورکی باب و بهداروند بود. عده ای دورکی را حمایت می کردند ویا به قول آن زمان با هم (خینه چو) بودند مثل طایفه بابادی و عده ای هم طایفه بهداروند را حمایت نموده مثل طایفه گله و راکی در این جنگ جعفر قلی خان دورکی  از طایفه زراسوند کشته شد.


2-   جنگ کلین چین ( کلنگ چی) : این جنگ در زردکوه واقع در استان چها رمحال و بختیاری بین دورکی و بهداروند در گرفت واز آنجا که بهداروند نه هزار سوار بودند به جنگ نه هزار هم معروف می باشد. در این جنگ تمامی بابادی باب(خینه چو) دورکی بود و چهارلنگ ها خینه چوی بهداروندها بودند.


اما ایل چهار لنگ به طور مستقیم به بهداروند نمی کرد وبهداروندها در این جنگ شکست خوردند و به دز اسدخان واقع دردهانه تنگ بابا احمد در اطراف شهرستان لالی پناهنده شدند.  


3-   جنگ گله تازه : این جنگ بین دورکی و چهارلنگ بود. خینه چوی دورکی ها، بابادی ها بودند و خینه چوی چهارلنگ ها (بهداروندها) این دفعه بهداروندها مقابله به مثل نموده و کمک مستقیم نکردند و در این جنگ چهارلنگ ها شکست خوردند در این دو جنگ کلنگ چی و گله تازه چون یارانی که خینه چو بودند مستقیم یکدیگر را یاری نمی کردند شکست خوردند؟!!!


4-   جنگ بردشه : این جنگ در محل ییلاق چهار لنگ ها اتفاق افتاد بین دورکی ها و چهارلنگ ها این دفعه هم مثل گذشته بابادی خینه چوی دورکی بود و بهداروند خینه چوی چهار لنگ.


در این جنگ باز هم چهارلنگ ها شکست خوردند. اگرچه در این جنگ یکی از افراد نامی ایل بنام آعلی داد از طایفه زراسوند (دورکی) که یکی از قهرمانان و یابه اصطلاح تیراندازان ماهر به شمار می آمد  وهمه عامل اصلی پیروزی را از آن او می دانستند قهر کرده وبه میان ایل بهداروند می رود و نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که درمیان طایفه بابادی 7 تیره از تیرۀ آرپناهی و 4 اولاد از تیرۀ میرکاد با هم خینه چو بودند.


و یا در طایفه موری: حسن وند، کریم وند، عبد وند، اُورَوند، قری وند، قاسم علی وند با هم خینه چو بودند و در مقابل تیره های علی جان وند و موری و گورداگونی و کمر طلائی با هم خینه چو بودند. و نظام خینه چو بر نظام خویشاوندی می چربید و این نظام همبستگی خینه چو (وحدت) بود که قدرت ایل را حفظ می کرد.


اگرچه در بین بختیاری ها اکثرا رابطه خویشاوندی داشته و دارند ولی آن زمان اگر خطری در بین ایلات بوجود می آمد این همبستگی طایفه ای (خینه چو) می بود که حرف اول را می زد.


و درنتیجه این جنگ ها و درگیریها نه تنها مشلی از مشکلات ایل بختیاری را حل نمی کرد بلکه باعث تفرقه، و از هم گسیختگی در درون  ایل می گردید. اگرچه با گذر زمان با پیشرفت علم و زندگی شهر نشینی و فن آوری و تکنولوژی این حرف و حدیث ها کم رنگ گشته اند ولی هنوز عده ای بر این باورند که باید ؟!!! ...ادامه داشته باشد و حاصل این جنگ ها جز ریختن خون برادران دینی خود آنهم به صورت بی گناه چیز دیگری نبوده من فکر نمی کنم با گذشت زمان نسل آینده آن تفکر را محکوم نکند، چرا که بیشتر این نزاعهای دسته جمعی برای هیچ بوده ؟!! فقط عده ای در راس قدرت اعم از دولتی و ملتی زمینه را برای این گونه خشونت ها مهیا می ساختند وخود از این آب گل آلود به آنچه که می خواستند می رسیدند و ما قشر روشنفکر امروزی نه تنها حرکات ضد بشری گذشته را محکوم می کنیم بلکه دیگر انسانیست اجازه نمی دهد که خود را بازیچه دست دیگران قرار دهیم؟!!


 


 


+ نوشته شده در پنجشنبه سیزدهم خرداد ۱۳۹۵ ساعت 12:1 توسط سعیدمهری بابادی  | نظر بدهید

خانه

آرشیو وبلاگ

عناوین نوشته ها

نوشته‌های پیشین

خرداد ۱۳۹۵

اردیبهشت ۱۳۹۵

بهمن ۱۳۹۴

نویسندگان

سعیدمهری بابادی

امیر مهری بابادی

دانلود آهنگ جدید



نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد